ГЛЕДАЙТЕ ОЩЕ ОТ ПРЕДАВАНИЯТА НА ЕпохиТВ

ЕпохиТВ се гледа безплатно и без регистрация

Тук, в горния ляв ъгъл на екрана е менюто-плейлист, откъдето можете да направите преглед на всички филми на ЕпохиТВ.

Филми, телевизия, историята-такава, каквато малко я познаваме! Това е ЕпохиТВ!

1. ПЪРВИТЕ АСЕНЕВЦИ - Много често публицистиката и историците дават предимство и определят Калоян и Иван-Асен Втори като най-големите царе от средновековна България. Техните предшественици обаче, братята Асен и Петър, остават на по-заден план. Но истината е, че ако не са били те, нямаше да има нито Калян, нито Иван-Асен Втори, колкото и велики да са двамата. "Първите Асеневци" е филм за братята Асен и Петър, които вдигат бунта и възстановяват България. А военният гений на Асен е всепризнат, дори и от чуждите владетели. Въпреки, че съпругата на Асен е заловена и брат им, Калоян, е заложник в Константинопол, Асен и Петър не се отклоняват от целта си-военното наместничество над Северна Българя и самостоятелна държава.

2. В СЯНКАТА НА БЕНКОВСКИ - Какъв човек трябва да си, за да отстъпиш доброволно мястото си на водач?! Точно това прави Панайот Волов. Той е един от идеолозите и организаторите, които вдигат Априлското въстание. Но въпреки своята харизма, своя ум-остър като бръснач, своята усърдност и упоритост при подготовката на въстанието, симпатичният младеж от Шумен доброволно отстъпва на Георги Бенковски мястото си на ръководител на Четвърти революционен окръг. Както много често става, този, който върши най-много работа, остава на заден план. Но Волов сам си го избира това. Много от нещата, които се случват преди и по време на Априлското въстание се случват благодарение на Панайот Волов. Почти никъде не се пише за това. Но ние разказваме за тях във филма "В сянката на Бенковски".

3. ИРИНА - Величието не се определя само по това, което един владетел е направил приживе. Какъв е бил един цар трябва да се съди и от състоянието на държавата, в което я оставя след себе си. Докато управлява България, Иван-Асен Втори постига неща, които и до днес остават ненадминати в българската история. Но той прави най-ужасната грешка в края на своя живот. Грешка, която през следващите столетия хвърля зловеща черна сянка върху България. На стари години Иван-Асен Втори се жени за пленента дъщеря на пленения Епирски деспот Теодор Комнин - Ирина. И съвсем естествено, след смъртта на своя съпруг, Ирина си разчиства сметките с всички. Тогава започва началото на края на Бългрското царство. Дори има съмнения, че Ирина е отровителка и на Иван-Асен Втори. А предателството не е нещо необикновенно за Търновския царски двор.

4. АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ - страх и предателство. И героизъм. Тези думи са достатъчни, за да се определят събитията по време на големия бунт през април 1876 година. Ако целият български народ е бил и на половина решителен, колкото апостолите и четниците от Априлското въстание, може би до Руско-турската война нямаше да се стигне. Но какво да говорим за населението, когато някои от самите апостоли също не са били толкова въодушевени и са изоставили въстаниците, както е направил Стефан Стамболов. И може би с право един автор го нарича "онзи ветрогон Стефчо Стамболов". И все пак, героизмът на българите по време на въстанието не може да се отрече. Кланетата при неговото потушаване, хилядите жертви не могат да бъдат забравени. Георги Бенковски, Панайот Волов, Тодор Каблешков, Спас Гинев, Иларион Драгостинов, Кочо Честименски, Бачо Киро, Цанко Дюстабанов и други, за които разказваме във филма "Априлското въстание" - те са ИСТИСКИ ГЕРОИ. Те са били образовани, някои и имотни. Можели са да си живеят спокойно, но са се вдигнали на бунт, за да бъде България свободна. Батак, Дряновския манастир - това е ИСТИНСКО КЛАНЕ. Във филма "Априлското въстание" нищо не спестяваме и говорим за неща, които са били премълчавани.

5. КРАЙ РАЗЛОМА - В този филм разказваме за няколко села от Централна Северна България. Това, което ги обединява са 14 вулкана. Изгаснали са, но нищо не се знае! Селищата са разположни по продължение на млада тектонска пукнатина, която се простира от Средния Предбалкан до Дунав. Разказваме за тяхното възникване, история, бит и култура. Започваме разходката си от село Драгомирово, Свищовско. В продължение на 40 километра спираме на няклко места, докато пристигнем в Сухиндол, където е най-високият вулкан. Дали е възможно вулканите да се събудят някой ден?! Божа работа!

6. БЕДСТВИЕ - Смъртта идва! Помъкнала е голямата коса. Води я Съдбата. Двете зли старици са заедно. Всичко свършва зле. Така е решила Съдбата. Тя те измъква от дома и семейството, изпраща те на фронта, оставя те жив, но ранен, за да те погребе по-късно в страшни мъки под руините на сградите, съборени от земетресението през 1913 година. Смъртта е тук. Прибира 160 души наведнъж. Съдбата й ги подари.

7. НАЙ-ДРЕВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ - Когато иде реч за най-древната цивилизация, със сигурност не говорим нито за Египет, нито за Шумер, а още по-малко за Гърция. Истината е една и тя е много проста - най-старото обработено злато на земята е намерено тук, в България. То е било на нашите предшественици. Намерени са и много други артефакти, за които говорим във филма "Най-древната цивилизация" и доказваме, че началото на цивилизования човек се е случило по българските земи. Нищо не може да оспори неоспоримите доказателства. И все пак - наистина ли българите сме "солта на земята"?!

8. СТОЛИЦАТА НА ТЕОДОРИХ - Един варварин - Теодорих, остава в историята като Теодорих Велики. Не е ясно защо. Той просто е завладял римския град Нове, а този град е бил негова столица за кратко време, след което е отишъл да плячкоса Равена. Възникнал като римски легионен лагер, Нове винаги е привличал вниманието на завоевателите. Сега и на археолозите от Европа. Древните останки са много добре са запазени. Намерена е римска бойница, която така се е съхранила от следите на времето, че от нея може да се изучава римското военно дело. А дървените съоръжения и бронзовите статуи, каквито има в Нове, почти не се намират на територията на Римската империя. Нове е голям късмет за археологията. Тук е мястото да споменем, че някои съвременни български археолози много обичат да вдигат шум около себе си и да изваждат пред вестниците различни древни фигурки, като твърдят, че са единствените, останали от римско време. Лъжат. В Нове има всичко - от зарове за комар и фиби за женските коси до палатите на епископа.

9. ПОСЛЕДНИЯТ ПАТРИАРХ - За най-слабия български цар е написана най-хубавата песен. Този цар е Иван Шишман, който изоставя столицата си и своя народ на нашественика, за да се скрие в Никопол. Казват, че не е могъл нищо да направи по онова време. Напротив, могъл е - да умре с достойнство! Все пак столицата Търново не остава съвсем беззащитна. Истинският герой при отбраната на крепостта Царевец е последният български патриарх - Евтимий. Той ръководи отбраната на Търново, когато турските войски са под крепостните стени. Във филма "Последният патриарх" разказваме за този български светец. Разказваме и за падането на Търново и на България под османска власт, за ролята на евреите при превземането на Царевец. Да, евреите имат участие. Майката на Иван Шишман е еврейка и под нейното влияние България е разделена на Търновско и Видинско царство. Също под влиянието на Теодора-Сара първородният син на Иван Александър е изпратен във Видин, а престолът в Търново е даден на нейния син - Иван Шишман. Разказват също, че евреин е предал ключа за портите на Царевец. Както и че евреинът Челеби Нафталион и неговият щаб са ръководили кланетата в Търново на 110-те боляри.

10. ДЪНО НА МОРЕ - Българските земи крият много тайни. Не само онези, свързани с цивилизования човек, а още от времето, когато хора въобще не е имало. Една такава тайна е, че Северна България е била дъно на море. И то на топло, тропическо море. На някой места са намерени различни фосили и амонити, за които разказваме във филм "Дъно на море".

11. ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ НИКОПОЛИС - Никоплис ад Иструм е другият римски град в Централна Северна Българя, който продължава да привлича внимание и до днес, макар да е само руини. Възникнал след войната с даките, Никополис се превръща във важен административен център. Но, както повечето, да не речем всички римски градове в Северна България, така и Градът на победата при Дунава изчезва от картата само след няколко столетия. Може би е справедливо - когато сееш ветрове, ще жънеш бури! Каквото е било отношението на Рим, когато войските му пристигат тук, това са получили от племената, които по-сетне нахлуват от север. Съществуването на полиса е прекратено окончателно от аварите. И все пак, жалко! Защото наистина е бил великолепен град.

12. ГОЛЕМИТЕ ПЕТ ЛЪЖИ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ - Най-общо казано, цялата българска история има нужда от пренаписване. Лъжите не са само пет, но петте, които сме изложили в този филм, са повлияли на целия исторически прочит - кои са боговете на българите, откъде произлизат или са местно, коренно население? Дали не са траки, или пък наистина са някакви диви и варварски племена? Имали ли са култура и писменост? Въпросите са много и все още чакат отговор. В "Големите пет лъжи в българската история" даваме някои обяснения, защо имаме пълното основание за по-голямо самочувствие като народ. Защото за официално разпространяваните досега твърдения не са намерени никакви доказателства. Измислени са. А няма ли доказателства, няма история. Но не бива да се прекалява и с това, както е модерно сега да се говори, че целият свят води началото си от българите. Трябва да се замислим, понеже сведенията, които черпим, не са от български, а от чужди източници. Четем гръцки и римски автори. Защо няма български? Да не се окаже, че опровергаването на една лъжа води до друга?!

13. ИСТИНСКАТА ПАРОРИЯ - През първата половина на 14 век Свети Григорий Синаит - създателят на духовното движение исихазъм, свързва съдбата си с България и Балканите. Център на неговото учение става българската област Парория. Там учат свети Теодосий Търновски и свети Ромил Видински. Седем века по-късно сме свидетели на едни модерен спор - къде е Парория. Нашият филм е за тази загадъчна област.

14. ТРЕТИЯТ РИМ, художествен филм - един по-различен разказ за събитията през 1185 година, когато се възстановява Българската държава, както и за управлението на Иван-Асен Втори, който разширява границите на България на три морета. Молим зрителя да не ни съди много. Този филм си е едно есе и е един от първите.

15. КАЛОЯН - Цар се погребва в гробница. Не около манастири и черкви в най-обикновен гроб. Наистина, откритите останки в гроба до черквата "Свети 40 мъченици" са на Калоян, но дали са на царя? Някои историци изказаха доста аргументи, че погребаният е третият Асеневец. Но пък самият откривател и други археолози са против тази идея. Преди още да имам намерение да напиша нещо за Калоян, бях в канцеларията на архитект Теофилов, един от главните застъпници на хипотезата, че в църката "Св. 40 мъчевици" е погребан цар Калоян. Архитект Теофилов ми каза, че е поръчал във военния завод "Ивайло" да изработят ковчег и върху него да бъде поставен надпис "Калоян цръ". Попитах го защо? А той удари с юмрук по масата и каза: "Ей тъй". При такъв "сериозен" аргумент от страна на науката, аз като най-обикновен сценарист няма как да възразя. Надяваме се това да е цар Калоян, но не сме сигурни. Затова пък във филма "Калоян" разказваме подробно за неговите победи, успехи, за неговото величие, както и за погребението му.

16. КЪДЕ Е ПОСЛЕДНИЯТ МАНАСТИР НА СВЕТИ ТЕОДОСИЙ - Един от най-известните български манастири е Килифаревският. Дължи славата си на свети Теодосий Търновски, който е негов основател. Но има още един манастир, основан от светеца. Той приютил него и духовния му син свети преподобний Роман Търновски. В изграждането на манастира участвал самият цар Иван-Александър и болярите. Сериозни грехове ще да са имали, щом като лично строят света обител!

17. ТРАПЕЗИЦА - този филм е за втората по важност крепост на столицата Търново. Там археологическите разкопки започнаха скоро. Може би най-интересното, което е открито на Трапезица, е така нареченият дворец на Асневци, ако въобще това е дворец. Смята се, че крепостта е била духовното средище на столицата. На хълма е открит гробът на Свети Иван Рилски. Там е била и монетарницата. А чумата не е подминала нито една болярска къща. Интересното е, че турско присъствие на Трапезица няма. Археологът Мирко Робов разказва много интересни факти за предстоличния и столичния период на крепостта във филма "Трапезица".

18. ПЪРВОМАЙСТОРЪТ - Гордостта на Ловеч, покритият мост, всъщност не е мостът, който е построил Уста Колю Фичето. Оригиналният мост е изгорял и този е строен по-късно. За наше голямо съжаление в България не можем да съхраним съграденото от предходните поколения. От строежите на Колю Фичето не само ловешкият мост е изграждан повторно. Най-големият български архитект, който наистина е бил гений, е строил в много градове в България. В оригинален и цялостен вид е запазен само ханът "Хаджи Николи" във Велико Търново. Всичко друго е или частично разрушено, или изграждано повторно. Във филма "Първомайсторът" разказваме за гения на дряновския майстор, който е самоук, създава собствен архитектурен стил и остава ненадминат в своето творчество.

19. ГЕРОИЧНА НАЦИЯ - След жестоките кланета по време на Априлското въстание цялата световна интелигенция обръща погледа си към Балканите. Виктор Юго възкликва: "Кога ще свърши мъченичеството на тази героична нация!", а великият Джузепе Гарибалди съжалява, че не може да се включи в борбата на българите за национално освобождение. Това е хубаво. Но лошото е, че България става жертва на интересите на Великите и не толкова великите сили, както и на своите съседи - Сърбия, Гърция, Румъния. Всеки си гледа интереса. И за интригите, и за задкулисните игри на Великите сили разказваме във филма "Героична нация".

20. ПЕРО И САБЯ - За голямо наше съжаление в своето образование и култура България винаги е след останалия свят. Точно когато започва Ренесансът през 14 век, България пада под турска власт. Необходими са били два века, за да може българите отново да се върнат към книгите. И чак след още два века вече са грамотни и заможни хора. Успяват да прозрат необходимостта от църковна независимост и след това от национална свобода. В Елена - Иларион Макариполоски, Габрово - Васил Априлов, Котел - Георги Сава Раковски, Свищов - Христаки Павлович и още много други хора посвещават живота си на науката и образованието, на борбата за църковна независимост и национална свобода. Едно от нещата, които ги обединяват, е, че са били образовани. На простия човек не му трябва ни свобода, ни независимост. Образоването е дало всичко необходимо, което довежда до събитията през 1876 година, а по-сетне и до Руско-турската война. Случайни работи няма.

21. ДЕВИНГРАД - За този град, един от хълмовете на Търново, почти нищо не се знае. Тук археолозите са работили най-малко. Смята се, че е бил самостоятелно селище, преди да стане част от столично Търново. Има много добре запазени дебели крепостни стени, останали още от траките. Виждат се и руини от римско време. Развива се много силно след упадъка на Никополис ад Иструм, но за кратко време. Или поне това е известно досега. Някой ден може и там да започнат археологически разкопки. В Търново проучванията са правени до средновековния пласт. За местните тракийци нищо не се знае. Ами ако Девиград е бил техният град? По иманярите ще познаем. Където има иманяри, там има и интересни находки.

22. ТРЕТИЯТ РИМ - Ясно е за какво се разказва в този филм. Това е Търново. Така са го наричали през Средновековието - Трети Рим и Втори Константинопол. Градът има всички качества да бъде наричан така. Освен че е с неповторим релеф и архитектура, Търново е и духовно средище, откоето са произлезли доста образовани люде. Те разнасят духовността и културата в други държави. За възникването, разцвета и упадъка на средновековната българска столица разказваме във филма "Третият Рим".